Nieuwsbrief december 2024
Einde van het jaar 2024
Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2024, wat gaat de tijd toch snel.
Er is veel gebeurd het afgelopen jaar wat je allemaal eventueel nog terug kan lezen via de website onder het menu-item Nieuwsbrief.
Één puntje wil ik er toch uithalen en onder de aandacht brengen en dat was de bestuurswisseling.
Het zag er even naar uit dat, wanneer er geen nieuw bestuur zou opstaan, de wandelvereniging opgeheven had moeten worden en dat was toch wel heel erg spannend.
Maar tijdens de jaarlijkse ledenvergadering waren er gelukkig twee personen, Mart Voordenhout als voorzitter en Alphons Morcus als secretaris, die de uitdaging wilde aangaan en zo was de wandelvereniging weer gered.
Zij hebben zichzelf inmiddels, na een klein jaar, al aardig bewezen met het uitvoeren van diverse taken binnen hun functie.
Een woord van dank namens alle leden is hier wel op zijn plaats.
Lidmaatschap 2025
Januari is de maand dat we jullie vragen om het lidmaatschapsgeld naar ons over te maken, de gegevens vind je verderop in dit bericht.
We zijn verheugd dat wij als vereniging de prijzen niet hoeven te verhogen ook al heeft de KNWB besloten dit wel te doen.
We zijn blij met jullie als lid en daarom heeft het bestuur besloten om dit niet door te berekenen aan jullie als lid of donateur.
Onderstaand zijn de bedragen vermeld en wij vragen jullie om dit in januari aan ons over te maken.
IBAN rekeningnummer NL26 INGB 0003 2422 62
Ten name van: W.S.V. “V.T.M.”
Contributie lidmaatschap (met KNWB) € 34,-
Contributie als donateur (zonder KNWB) € 15,-
Nieuwjaarsreceptie 2025
Op woensdagavond 8 januari 2025 zal er een nieuwjaarsreceptie worden georganiseerd voor alle leden en genodigden in ons verenigingsgebouw aan de Dr. Albert Schweitzerdreef 475.
De zaal is geopend vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur.
Hierbij nodigen wij jullie van harte uit om op deze avond weer eens bij te praten en van gedachten te wisselen over het wel en wee van het nieuwe- en afgelopen jaar op het gebied van de wandelsport.
QR codes
Kort geleden is Willem Holleman begonnen met het maken van QR codes voor de midweekwandeltochten voor de 5, 10 en 15km.
Voorafgaand aan de midweekwandeltocht kan deze QR code gescand worden in de kantine en kun je met je telefoon als navigatiesysteem de route gaan wandelen met gesproken stapsgewijze instructies.
De QR code kun je met de camera van je telefoon scannen, als de Komoot app geïnstalleerd is dan zal deze vanzelf starten.
Een aantal van de midweekwandelaars heeft hier al ervaring mee en maakt er gretig gebruik van.
Maar vele van jullie zullen denken leuk maar hoe werkt het nou? Dat zal ik uitleggen.
Allereerst dien je in het bezit te zijn van een Smartphone, dit kan een Apple of een Android toestel zijn.
Dan moet je een App instaleren op je telefoon, deze App heet Komoot, bij veel wandelaars bekend.
Als u een Apple telefoon hebt dan kunt u de App Komoot downloaden in de App store.
Heeft u een Android telefoon dan kunt de App Komoot downloaden in Google Playstore.
1. Hoe werkt Komoot?
Dit gedeelte legt uit hoe de app globaal werkt en wat de mogelijkheden zijn.
1.1 Algemeen Je kunt in Komoot zelf een route plannen zoals ook met Google Maps, echter kan je ook routes uit de Komoot-database gebruiken en bestaande routes in GPX-formaat die overal op het internet te vinden zijn. Eerst moet je de app natuurlijk downloaden en een account aanmaken. Om routes offline te kunnen gebruiken, moet je regio’s kopen. Allereerst krijg je een regio cadeau. De hele wereld heb je al voor 30 euro, dan kun je dus overal ter wereld gebruik maken van de gesproken navigatie van Komoot, dus ook op je vakantieadres. Verderop lees je hoe dit moet.
1.2 Hoe ziet de app eruit Als je de app opent, kom je op de Home pagina terecht. Onderin het scherm staan de opties Routes, opnemen, profiel en meer.
- Routes: Dit is de eerste pagina waarop je terechtkomt. Hier kun je routes van andere Komoot-gebruikers bekijken en voor eigen gebruik opslaan.
- Opnemen: Hier kun je zelf een route opnemen.
- Profiel: Hier zie je al je persoonlijke gegevens. Allereerst krijg je te zien of je meldingen hebt en vervolgens je statistieken. Je kunt de instellingen veranderen.
Daarnaast kun je zien hoeveel mensen je op het moment volgen op Komoot en hoeveel mensen jijzelf volgt. Als je bij Tours op het + teken. Hier kun je een route in GPX-formaat importeren. Deze moet dan eerst wel al op je telefoon staan. Echter kan het ook met de computer als je die synchroniseert met Komoot via hun website. Hoe je een al bestaande GPS-route moet importeren, komt in een later hoofdstuk aan de orde. Als we weer verder scrollen, kun je zien hoeveel routes je al gepland en voltooid hebt.
- Meer: Op deze pagina kun je regio’s vinden en downloaden. Het wereldpakket kost 30 euro en een enkele regio 8,99 euro. Als je deze regio’s ontgrendeld (gekocht) hebt, kun je ze downloaden op je telefoon zodat je geen internet meer nodig hebt. Sowieso gebruikt deze app heel weinig data, dus dat is handig!
2. Routes plannen met Komoot
Komoot heeft drie opties met betrekking tot het plannen van routes: 1. Zelf een route plannen 2. Een bestaande route importeren in GPX-formaat 3. Routes van de app zelf downloaden
2.1 Zelf een route plannen Om zelf een route te plannen, ga je in het onderste balkje naar het knopje ‘Routes’. Als het goed is krijg je nu een kaart te ‘zien’; Bovenin staat + zelf plannen. Dan krijg je een schermpje. Vul het adres in waar je vanuit wilt beginnen in het zoekveld, of druk het scherm op een locatie.
Druk op ‘hier starten’ en dan opent een heel mooi venster waar je je begin- en eindpunt in kunt stellen (respectievelijk heten ze ‘a’ en ‘b’). Als je op het tekstveld drukt, staat er ongeacht of het je begin- of eindpunt moet zijn ‘waar naartoe’. De app berekent nu zelf een route. Als je naar beneden scrolt, kun je alle kenmerken van de route zien; zoals afstand, tijdsduur, moeilijkheidsgraad, hoogteprofiel, wegtypes (deze is best handig zodat je al van te voren een beetje kunt inschatten of je veel op de weg moet lopen of dat het leuke paadjes zijn) en tot slot de ondergrond. Helemaal onderaan kun je de route opslaan om later te lopen of gelijk op ‘Navigatie starten’ drukken om te beginnen.
2.2 Een route importeren in GPX-formaat Om een route te importeren in Komoot, moet je deze al op je telefoon hebben staan. Let er op dat deze in GPX-formaat is. Deze routes zijn overal te vinden op internet.
Een recente ontdekking is www.longdistancepaths.eu, echt een goede site waarbij je onder andere ook campings en bushaltes kunt aangeven en waarbij je zelf een traject van een langere route kunt selecteren en het bijbehorende GPX-bestand kunt downloaden. Er zijn drie opties om de route in GPX-formaat op je telefoon te krijgen:
1) Je downloadt op je laptop de route en gaat naar de website van Komoot. Op de website log je in, je klikt vervolgens op de importeer knop, daarna op ‘importeer GPX bestand’ en je volgt de stappen. Bij de laatste stap geef je de route een voor jouw praktische naam en sla je hem op. Hij staat dan in je account en dus ook op je telefoon.
2) Je downloadt op je laptop de route en mailt deze vervolgens naar jezelf. Op je telefoon open je de e-mail en je klikt op de bijlage. Vervolgens klik je linksboven op deel. Dan krijg je echt een enorme hoeveelheid opties. Kijk eerst of ‘kopieer naar Komoot’ er tussen staat. Zo ja, klik daar op. Zo nee, klik op de optie ‘meer’ die sowieso in het rijtje staat. Nu even verder scrollen totdat je wel de optie ‘kopieer naar Komoot’ ziet. Als je hierop hebt geklikt, opent als het goed is de app zich. Soms doet hij het ook niet en moet je het gewoon nog een keertje proberen. Dan doet hij het wel. Komoot vraagt je nu of je de route als geplande of voltooide tour wilt importeren. Druk op ‘geplande tour’. Vervolgens moet je de sport aanklikken, dit is meestal wandelen. Nu kun je de melding krijgen dat er routeproblemen zijn. Dit betekent dat er stukjes op de kaart zijn die niet over een pad gaan dat Komoot kent.
3) Er zijn nu twee opties: – Je klikt op originele route’ volgen. Je klikt op ‘Route over bekende wegen volgen’. ‘Komoot berekent een nieuwe route die zoveel mogelijk op de oude route lijkt, maar dan over wegen die Komoot zelf ook kent. Dit is veiliger maar meestal wel wat saaier. Gelukkig zijn de stukken die Komoot niet kent maar kort en komt het niet in elke route voor. Je route is nu klaar. Onderaan kun je hem opslaan en dan staat hij bij je ‘geplande routes’ in je profiel.
Om deze nu te gaan lopen, klik je erop en dan op ‘navigatie ‘starten’.
4) Je kunt de route ook rechtstreeks op je telefoon zetten. Als je naar bijvoorbeeld Wandelnet gaat, kun je op een leuke route klikken en vervolgens het GPX-bestand downloaden. Vervolgens ga je naar Komoot, je profiel, route importeren en dan moet je de bovenste optie hebben; importeer GPX. Nu krijg je een hele lijst te zien maar de route die je net gedownload hebt staat gewoon bovenaan. Hier moet je op drukken en dan moet je hetzelfde proces volgens als hierboven beschreven staat beschreven.
3. En nu lopen maar!
Als je een route wilt lopen, kun je deze zelf plannen of in je profiel een reeds geplande route aanklikken. Je drukt vervolgens op ‘navigatie starten’ en het feest kan beginnen!
3.1 Hoe ziet het scherm eruit wanneer je een route aan het lopen bent? Komoot zal je door middel van spraak vertellen waar je heen moet. Helemaal links bovenin kun je zien hoeveel meter het nog is tot het volgende punt waarop je iets moet doen (linksaf, rechtsaf, et cetera). Soms zegt de app even niks maar dan check ik dat nummertje even en als deze omlaag gaat, ga je nog goed. Naast dit getal staat een woord dat staat voor het type weg dat er zo aan komt, bijvoorbeeld wandelpad, weg of straat; best handig. Fietspaden worden vaak aangeduid met ‘pad’. Een wandelpad is vaak een bospaadje en als deze nogal vol ligt met boomwortels vindt Komoot het een bergwandelpad. Naast het type weg kun je zien wat je huidige wandelsnelheid is en daarnaast je gemiddelde snelheid. Daarnaast staat de afgelegde afstand tot nu toe en daar weer naast hoeveel kilometer je nog moet wandelen tot het eindpunt. Soms doet de app een beetje raar en zijn al deze nummers weg. Als je even wilt zitten dan kan je de navigatie ook op pauze zetten, dit kan onderaan in het schermpje.
Tijdens het wandelen van de route is er ook een kaartje in het scherm te zien. Erg handig (maar niet noodzakelijk) als je nog iets kunt zien, maar het is ook handig om iemand de weg te vragen. De route die afgelegd moet worden is blauw en jijzelf bent het rode lijntje.
3.2 Aanwijzingen die Komoot geeft Wanneer je aan het wandelen bent, geeft Komoot gesproken aanwijzingen. Hieronder een lijstje met aanwijzingen en wat deze betekenen, de meeste spreken voor zich.
- Ga bij de eerste mogelijkheid linksaf/rechtsaf. Wanneer Komoot dit zegt, duurt het vaak nog een meter of 40 totdat je daadwerkelijk naar links of rechts moet.
- Sla nu linksaf. Wanneer Komoot dit zegt, duurt het vaak nog 10 tot 20 meter totdat je linksaf/rechts moet.
- Scherp linksaf/rechtsaf. Wanneer Komoot dit zegt, is de hoek van de afslag meer dan 90 graden, je gaat als het ware een stukje terug.
- Houd links/rechts aan. Wanneer Komoot dit zegt, is de hoek van de afslag meestal 45 graden of minder.
- Maak een u-bocht. Wanneer Komoot dit zegt, maak je als het ware een haarspeldbocht. Dit komt niet veel voor.
- Omkeren. Wanneer Komoot dit zegt, ben je verkeerd gelopen en moet je terug. Geef Komoot echter even de tijd, de app is niet altijd erg snel met reageren als je weer terug loopt naar het goede pad.
4. Tot slot
De app Komoot is één van de weinige apps die met VoiceOver bijna geheel toegankelijk is. Er zijn zoals hierboven beschreven een paar zaken die je van de app moet weten, maar als je dit eenmaal weet, werkt de app bijna perfect. Het is vooral een kwestie van oefenen.
Voor meer informatie en help functies kun je hier klikken.
Midweektochten op woensdagmorgen
4 december route 35 Herenwerf Maasland – Kruip door-sluip door
11 december route 36 Maasdijk-Westerlee-De Lier
25 december 2e kerstdag zijn we gesloten
Voor meer informatie zie de website onder het menu ‘Midweektochten’.
Wanneer je met anderen tegelijk wilt lopen wees dan op tijd om met elkaar af te spreken.
Bingo
Op woensdagavond 18 december is er weer een gezellige bingo, aanvang 20.00 uur.
Voor meer informatie zie de website onder het menu ‘Bingo’.
Schrijvende lezers
Het zou leuk zijn als er onder de leden maandelijks iemand iets in zou willen sturen. Dat kan over van alles gaan wat je meemaakt tijdens het wandelen, een verslagje van bijvoorbeeld een wandeltocht bij een andere vereniging.
Het is altijd leuk om te lezen waar de wandelaars zoal mee bezig zijn.
Je kunt de tekst sturen naar vtm.maassluis@gmail.com
Dit keer een stukje van Frank en Inge.
Beste wandelaars,
Wat voor de meeste clubleden geldt, geldt ook voor ons ( Inge en Frank ), we wandelen liever dan dat we schrijven over het wandelen.
Binnen de VTM leggen wij denken wij, wel de minste wandelkilometers per jaar af en wat we dan wandelen zijn doorgaans de 5 kilometer versie van de midweekwandelingen.
Wij genieten van deze woensdagochtenden om meerdere redenen waarvan de twee belangrijkste zijn, het wandelen door de ( directe ) omgeving van Maassluis en aansluitend , in het clubgebouw, het sociaal contact met o.a. Nel en Ria en anderen die op dat moment of ook al uitgelopen zijn, of nog aan de wandeling moeten beginnen.Dit sociaal contact dan wel onder het genot van een kopje koffie.
Nu doen we dit inmiddels alweer sinds 2016 en daar waar we, voordat we VTM leden werden, nog wel eens vonden dat het wat minder wandelweer was, hebben we nu een stok achter de deur om toch op pad te gaan. Immers Nel en Ria rekenen er wel op dat er een aantal wandelaars verschijnen aan de start.
Afgelopen woensdag ( 5 november 2024 ) werd voor ons het wandelen 2.0 geïntroduceerd. Naast de vertrouwde routebeschrijving was er de mogelijkheid om de route nu ook digitaal in te lezen op onze mobiele telefoon.
Jullie moeten weten dat wij naast het wandelen, ook het fietsen als hobby hebben. De door ons zelfgemaakte (knooppunt) routes hebben wij dan ook op onze telefoons beschikbaar en ervaren wij dit als erg prettig, door o.a. de gesproken navigatie.
De VTM site beheerder en internet goeroe, Willem Holleman, heeft menig uurtje gespendeerd om de midweekwandeltocht van afgelopen woensdag ( route 31 ) voor alle afstanden digitaal ter beschikking te stellen aan de wandelaars. Wellicht zijn in de toekomst de door VTM georganiseerde wandelmarsen ook digitaal beschikbaar, een behoefte die door deelnemers van de marsen al een aantal keren is geuit.
Op onze beurt hebben Inge en ik van de door Willem gemaakte digitale route dankbaar gebruik gemaakt en wij vinden het een welkome uitbreiding van mogelijkheden om de midweekwandelingen te lopen. Zeker nu het wat kouder wordt is het heerlijk dat je geen papieren exemplaar in de hand hoeft te houden, laat staan als het regent, wordt het papier ook niet doorweekt, nietwaar.
Wat ons betreft een echte aanrader!
Inge en ik zeggen “geef de nieuwe techniek een kans” dus probeer het zelf ook eens uit.
Bij eventuele vragen of hulp bij het installeren is Willem Holleman bereid om daar de helpende hand in te bieden.
Vriendelijke groeten,
Inge en Frank.
Afsluiting
Namens het bestuur van de Wandelvereniging VTM Maassluis wensen wij jullie alleen een heel gelukkig en vooral gezond 2025 met veel wandelplezier en hopen jullie ook in 2025 weer te mogen begroeten.
Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan onderstaand formulier in.
Als je je al een keer hebt aangemeld hoef je dat niet weer te doen.